LK-20 og fysisk aktiv læring
Det å legge opp til mer elevaktive læringsformer har blitt et økt fokus i den norske skolen. En måte å legge opp til dette er gjennom fysisk aktiv læring. Fysisk aktiv læring kan forstås som integreringen av kroppslige bevegelser i undervisning. Med dette som utgangspunkt, kan fysisk aktiv læring både forstås som et mål i seg selv, for eksempel gjennom å skape glede med å være i bevegelse, og som en måte å arbeide med mål i læreplanen.
Om en ønsker å benytte fysisk aktiv læring for å arbeide med mål i læreplanen, er det viktig å forstå hensikten med og innholdet i læreplanen. Ifølge Utdanningsdirektoratet er læreplanen en oversikt over innholdet i og målene for skolens opplæring i de ulike fagene, og er retningsgivende for den opplæringen og praksisen som foregår i skolen og i undervisningen. Det som står i læreplanen skal dermed være utgangspunktet for innhold i undervisningen. Det vil si hvilket faglig innhold vi skal arbeide med. I tillegg til dette, gir læreplanen føringer for og hvordan det faglige innholdet skal arbeides med. For å vurdere og diskutere hvordan en skal legge opp undervisningen og hvordan elevene skal tilnærme seg det faglige innholdet, bør en videre se til verbene som benyttes i målformuleringene. Her benyttes verb som: å beskrive, bruke, drøfte, gjennomføre, presentere, reflektere, og å utforske. Disse verbene kan en se både på tvers av fag og trinn.
For å hjelpe oss i å forstå verbene i læreplanen, har Utdanningsdirektoratet gitt oss forklaringer av verbene. Disse kan en finne i den digitale versjonen av læreplanen. Om en tar utgangspunkt i verbet “å utforske”, blir dette forklart som:
“Å oppleve og eksperimentere og kan ivareta nysgjerrighet og undring. Å utforske kan bety å sanse, søke, oppdage, observere og granske. I noen tilfeller betyr det å undersøke ulike sider av en sak gjennom åpen og kritisk drøfting. Å utforske kan også bety å teste eller prøve ut og evaluere arbeidsmetoder, produkter eller utstyr.”
Om en ønsker å benytte fysisk aktiv læring for å legge til rette for en utforskende tilnærming til et faglig innhold, kan det være hensiktsmessig å reflektere over hvordan fysisk aktiv læring kan være utforskende. Ut i fra kompetansemålet i matematikk etter 6. trinn: ‘utforske mål for areal og volum i praktiske situasjoner og representere de på ulike måter’, har lærere kommet med flere eksempler på hvordan de arbeider med areal og volum med en utforskende tilnærming gjennom fysisk aktiv læring. Ifølge lærerne kan dette foregå både inne og ute av klasserommet hvor elevene utforsker størrelsen til ulike objekter. Dette kan for eksempel være finne arealet av skoleplassen eller volumet av klasserommet. Det kan også være å utforske andre målenheter, for eksempel gjennom å bruke mennesker som måleenhet til å finne volumet til en sandkasse.
Videre er det interessant å reflektere over hvordan elevene arbeider med det faglige innholdet i sin egen undervisning, og hvordan fysisk aktiv læring kan bidra til å styrke disse. I den sammenheng kan det være relevant å tenke gjennom spørsmål, som: Hvordan kan det å være i bevegelse og bruke kroppen bidra til opplevelse og eksperimentering, og/eller hvordan det å bruke kroppen kan bidra til å styrke det å teste eller prøve ut?
Kilder
Watson, A., Timperio, A., Brown, H., Best, K., & Hesketh, K. D. (2017). Effect of classroom-based physical activity interventions on academic and physical activity outcomes: a systematic review and meta-analysis. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 14(1), 1-24.
Kunnskapsdepartementet. (2017). Overordnet del - Formålet med opplæringen. Fastsatt som forskrift ved kongelig resolusjon. Læreplanverket for Kunnskapsløftet 2020.
Kunnskapsdepartementet. (2019). Retningslinjer for utforming av nasjonale og samiske læreplaner for fag i LK20 og LK20S – Vedlegg. Læreplanverket for Kunnskapsløftet 2020.